2019. szeptember 9., hétfő

Epekő megelőzése


Egy kis elmélkedés az epekőről és a tojásról :)


Tudtad, hogy 3 tojás 100%-osan képes kiüríteni az epehólyagot? Érdemes ezt reggel megenni, így bizti jól indul a nap. :)
Na jó, aki húsit szeretne reggelizni, 10 dkg téliszalámi pedig 80 %-osan üríti az epehólyagot.

Az epét a májsejtek folyamatosan termelik. Ha minden nap nem tud kiürülni az epehólyag, besűrűsödik és kövek képződnek benne.
Kétfajta epekövet szokás megkülönböztetni. Az egyik az epehólyagban besűrűsödött és kicsapódó koleszterinből áll, a másik a pigmentált kő, mely bilirubinból (a vörösvértestek hemoglobinjának bomlásterméke) kalciumsókból, és egyéb ionokból áll össze.
A koleszterinkövek inkább a fejlett országokban, míg a pigmentált kövek keleten jellemzőek.
A koleszterinkövek inkább a táplálkozással függnek össze, a pigmentált kövek inkább fertőzések következményei.


Mivel a XXI. században folyamatosan nő a finomítatlan szénhidrát fogyasztása (fehér cukor, fejér rizs, fehér liszt és az ezekből készült termékek) így ezzel arányosan az elhízás is. A koleszterinkövek fő oka, a bevitt szénhidrátokhoz képest a relatíve kevés jó minőségű zsír fogyasztása, ennek következtében lecsökken az epeürítés.

A fogyókúrákba ész nélkül belevágóknak jelentősen megnő a kockázata az epekő kialakulására. A lecsökkent tápanyag-bevitelre pangani kezd az epe, valamint tévesen a zsírt is visszafogják. Ez egyenes út az epekő képződéshez! A lecsökkent energiabevitel alatt kevesebb, mint 500 kalória (egy kicsi adag étkezés) értendő.
Végeztek egy kutatást fogyókúrázók körében. Összehasonlították az alacsony és a magas zsírtartalmú étrend hatását. Az alacsony zsírtartalmú étrenden fogyók 54%-ánál epekövek alakultak ki, míg a zsírt fogyasztók közt egyetlen eset sem fordult elő!!! Azért ez nagyon megdöbbentő!
Az elégtelen zsírfogyasztás esetén az epehólyag nem képes megfelelően üríteni, ez segíti elő az epe besűrűsödését és a koleszterin kövek kialakulását.

Honnan tudjuk, hogy nem ürül az epe?
A széklet színe világosbarna a sötétbarnához képest. Ez a legelső jel.

Sajnos általában rengeteg zsírt fogyasztunk, itt a rejtett zsírokat is értem, de a baj az, hogy nem jó a minősége az szervezetünk számára.

Mi a nem jó minőségű zsír?
A napraforgó olaj, a hidrogénízalt termékek, mint például a hűtőből kivéve azonnal kenhető termékek. (margarin, vajkrém)

Mi a jó zsír?
Kókuszzsír, mangalica zsír, vaj - ami nem kenhető hűtőből kivéve, hidegen sajtolt extra szűz olajok (tilos őket hevíteni, elkészült éltelekre csak ráöntjük), kacsazsír, libazsír. Amennyiben a táplálkozás típusnak megfelelő, lehet jó minőségű tepertő is, vagy jó minőségű szalonna.

Összegezve javaslom, hogy reggelire érdemes tojást enni azoknak, akik bírják, hogy az epeműködés, kiürítés zavartalan legyen a nap folyamán.

Németh Antalné Andrea
életmód tanácsadó
Aviva Method tréner


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése